AANVULLENDE THERAPIEVORMEN

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage in een in oorsprong in Duitsland ontwikkelde vorm van massage om via het bindweefsel invloed uit te kunnen oefenen op inwendig gelegen orgaanstructuren. In het onderhuids bindweefsel liggen zenuwuiteinden opgeslagen die via neurologische reflexketens binnen het autonome, vegetatieve zenuwstelsel verbinding onderhouden met interne organen. De oppervlakkig in het bindweefsel gelegen reflexzones worden met specifieke massage handgrepen en technieken behandeld. Het behandelingsgebied voor bindweefselmassage ligt, evenals bij dry needling, in het myofasciale pijn syndroom en varieert van onder meer circulatie- en voedingsstoornissen in organen of weefsels tot hoodpijn en migraine.

Taping

Tapen is geschikt voor uiteenlopende aandoeningen, daarvoor worden verschillende technieken gebruikt. Voor verzwikkingen en verstuikingen wordt ’therapeutisch tapen’ gebruikt. Met een zeer stevige tape, die op een huidsparende onderlaag aangelegd wordt, wordt een pijnlijke beweging en de zwelling ontlast en de niet pijnlijke beweging vrijgelaten. Met deze steun kan de onderliggende kwetsuur aanzienlijk sneller genezen.

Deze tape methode wordt ook gebruikt om een pijnlijke en ‘ontspoorde’ knieschijf te sturen in een pijnvrije beweging. Ook andere gewrichten, zoals de schouder, de heup en de wervelkolom kunnen hiermee ‘gestuurd’ worden. Spierspanningen, huidverstrakking, bindweefselverklevingen en littekenweefsel worden behandeld met ‘medical taping’. Deze elastische tape, die in verschillende kleuren gebruikt wordt, wordt – onder rek – direct op de huid aangebracht en beïnvloedt het weefsel met een verbetering van de onderhuidse vocht- en stofwisseling. De resultaten op gebied van spanningsvermindering en pijnreductie zijn vaak verrassend.