Het einde van de zomer nadert. Voor de sporters onder ons betekent dit dat het sportseizoen weer op het punt staat te beginnen! Voetbalschoenen, tennisrackets, oude sportsokken en hardloopschoenen worden weer tevoorschijn getoverd om lekker aan de slag te gaan. De zomervakantie is voor veel mensen een periode om uit te rusten, ‘bij te tanken’ of anderszins los te komen van het dagelijkse ritme. De hoeveelheid lichaamsbeweging neemt daarom vaak fors af tijdens de vakantieperiode.

Bij Fysiotherapie Dorst zien we ieder jaar opnieuw veel sporters die zich melden met blessures tijdens de start van het seizoen. Vooral spier-/peesklachten, verstuikte enkels en overbelastingklachten komen veelvuldig voor. Veel van deze klachten zijn echter relatief simpel te voorkomen.

Hieronder een aantal tips om de kans op een snelle sportblessure te verkleinen:

 1. Zorg dat je materialen in orde zijn
  Voordat je weer van start gaat met sporten is het erg belangrijk om je materiaal goed na te kijken. Is de bespanning op je racket nog voldoende? Zijn de schoenen niet aan vervanging toe? Het gebruik van goed materiaal is voorwaardelijk voor het goed kunnen uitoefenen van je sport.
 1. Begin op tijd met opbouwen
  Voor de start van de eerste trainingen en/of wedstrijden is het slim om alvast zelf te starten met oefeningen en het opbouwen van de conditie naar het niveau van voor de vakantie. Hiermee voorkom je overbelastingklachten tijdens de eerste inspanningen na de zomerstop. Bij Fysiotherapie Dorst kun je terecht als je je afvraagt hoe je dit het beste kunt doen.
 1. Doe altijd een warming-up en cooling-down
  Een warming-up en cooling-down zorgen voor een goede opbouw en afbouw van je sportinspanningen. Dit verkleint de kans op blessures aanzienlijk. Een goede warming-up duurt gemiddeld tussen de 10 en 15 minuten en kan bestaan uit: gevarieerde loopoefeningen, dynamische rekoefeningen en sport-specifieke oefeningen. Loop na een wedstrijd of training ook even uit en eindig met een paar stretch-oefeningen (cooling-down)
 2. Trek op tijd aan de bel in het geval u klachten ervaart
  Als je er op tijd bij bent, is je klacht soms met 1 behandeling al verholpen. Met onze adviezen, tips en oefeningen die we tijdens onze behandelingen geven, hebben we je in no time weer klachtenvrij terug aan het sporten. Wij zijn er van maandag t/m zaterdag.

Echobeelden

Inmiddels is Mark bij ons op de praktijk geweest. De echobeelden laten een forse scheur in zijn kuitspier zien. Mark zal een week of zes bezig zijn met zijn revalidatie. Zes weken waarin hij nog steeds niet kan squashen. Hij baalt enorm. Wij fysiotherapeuten onderschrijven het belang van een goede voorbereiding en een goede warming-up. Als je door omstandigheden een poos niet het kunnen sporten, verwacht dan niet dat je op hetzelfde niveau terug in kunt stappen. Hoe mogelijk saai en tuttig het ook mag uitzien, een goede basis en een goede warming-up zijn van belang!

Start voor je gevoel op een belachelijk ‘laag’ niveau op. Denk aan de fundering van een huis. Een huis zonder fundering stort in. Een aantal algemene fundamenten die voor iedere sporter van belang zijn: CORE, conditie, souplesse, kracht en techniek. Besteed tijd om warm te draaien voordat je all out gaat tijdens een wedstrijd.

We wensen iedereen een fantastische start met het binnen sporten. Voor advies rondom blessures of preventie staan wij uiteraard klaar.

Voor de sporters onder ons het sportseizoen gaat beginnen! Voetbalschoenen, tennisrackets, oude sportsokken en hardloopschoenen

Veel plezier en succes met de start van een hopelijk klachtenvrij sportseizoen!


Fysiotherapie DorstVoor de sporters onder ons het sportseizoen gaat beginnen! Voetbalschoenen, tennisrackets, oude sportsokken en hardloopschoenen bestaat uit een ervaren team van professionele fysiotherapeuten en is gevestigd in het witte gebouw op de hoek van de Dennenlaan met de Mispelstraat in Dorst. Onze specialisaties zijn o.a. haptotherapeut, manueel therapie, dry needlingpilatus core&more, echografie, shockwave therapie, bindweefselmassage en sportspreekuur. Onze cliënten komen o.a uit: Breda, Oosterhout, Tilburg, Dorst, Teteringen, Rijen, Gilze, Dongen, Bavel, Ulvenhout, Molenschot, Goirle, Etten-Leur, Hulten, Den Hout, Made, Alphen, Prinsenbeek, Oosteind, Chaam, Baarle-Nassau en Raamsdonksveer. Uiteraard is iedereen welkom!