VALPREVENTIE
Valpreventie Fysiotherapie “Vallen Verleden Tijd”
Vallen is een groot probleem bij ouderen, wat zowel mentaal als lichamelijk grote gevolgen kan hebben. Doordat mensen steeds ouder worden, zal het aantal valpartijen en daarmee het aantal botbreuken naar verwachting steeds meer toenemen. Het valpreventieprogramma “Vallen Verleden Tijd” is effectief bewezen. In deze training wordt gericht functioneel getraind op onder andere balans, loopvaardigheid en kracht.
Gevolgen
Eén op de tien ouderen die valt, houdt daar een verwonding aan over; een gebroken heup bijvoorbeeld. Maar ook mensen die bang zijn om te vallen lopen een risico. Zij worden vaak steeds minder actief, wat kan leiden tot vereenzaming. Zowel vallen als valangst kan dus grote gevolgen hebben voor de manier waarop u uw dagelijks leven invult. Zelfstandig boodschappen doen, tuinieren of andere hobby’s uitvoeren, het zijn allemaal activiteiten die in het gedrang kunnen komen door vallen of valangst. Zijn de lichamelijke gevolgen ernstig, dan zal thuiszorg nodig zijn of misschien zelfs verhuizen naar een verzorgings- of verpleeghuis.
Oorzaken
Vallen heeft verschillende oorzaken. Soms heeft dat te maken met de persoon zelf, soms met de omgeving. Als u al wat ouder bent, heeft u misschien last van duizeligheid, slechter zien of verminderde spierkracht. Hierdoor kunt u minder stevig op uw benen komen te staan. Ook urine-incontinentie is soms een oorzaak van vallen: snel, snel naar de wc. Gevaren in de omgeving zijn bijvoorbeeld slechte verlichting, hoge drempels, losliggende kleedjes of een te lage bank. Hoewel niet elke val voorkomen kan worden, is het zeker mogelijk om maatregelen te treffen die het risico van vallen sterk verkleinen. Denk dus niet bij voorbaat dat er toch niets aan te doen is!
Zelf vallen voorkomen met valpreventie Hoe kunt u thuis ongelukken voorkomen?
Een aantal voorbeelden van factoren die invloed hebben:
- Te weinig lichaamsbeweging
- Duizeligheid
- Medicatiegebruik
- Zicht
- Huis– en omgevingsveiligheid
Te weinig lichaamsbeweging
Wanneer u ouder wordt, wordt u wat trager en stijver, maar dit betekent niet dat u beter minder kan gaan bewegen. Door te bewegen blijft u fit. Hierdoor kunt u langer activiteiten blijven ondernemen zonder hulp van anderen. Bewegen is ook belangrijk om uw spieren sterk te houden. Met sterke spieren valt u minder snel en blijft u gemakkelijker in balans als u struikelt.
Duizeligheid
Duizeligheid is een van de belangrijkste oorzaken van een val. Mensen worden vaak duizelig of draaierig wanneer ze te snel opstaan van een stoel of bed. Doordat de bloeddruk zich niet snel genoeg aanpast tijdens het opstaan krijgen de hersenen even wat minder zuurstof, dit veroorzaakt die duizeligheid. Dit wordt ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Het scheelt wanneer u het hoofdeinde van uw bed iets hoger plaatst en traag rechtop te gaan zitten, rustig blijven ademen en blijven zitten totdat het over is. Daarna tijdens het opstaan steun blijven houden. Na het opstaan de rug en de benen even goed strekken. Daarna pas gaan lopen.
Medicatiegebruik
Er zijn geneesmiddelen die het valrisico aanzienlijk verhogen. Vooral kalmeer- en slaapmiddelen kunnen het valrisico verhogen. Het wordt vaak aangeraden om een andere oplossing te vinden voor de slaapproblemen in overleg met een dokter. Ook wordt er gekeken of alle medicijnen die iemand neemt op de correcte tijden ingenomen worden.
Zicht
Wanneer u minder goed gaat zien, wordt het risico op vallen en struikelen groter. U ziet obstakels niet meer en kan misstappen. Er wordt aangeraden minimaal één maal per jaar naar de opticien te gaan voor een oogmeting.
Huis- en omgevingsveiligheid
Er zijn in huis veel plekken waar u makkelijk kunt vallen en struikelen. Oorzaken: losliggende snoeren, kleedjes, tijdschriften die op de grond liggen, enz. Dit kunt u oplossen door snoeren weg te werken, kleedjes te verwijderen of er een antisliplaag onder te doen en geen voorwerpen op de vloer te laten liggen. De meest ernstige valpartijen doen zich voor op de trap. Er wordt geadviseerd goede verlichting op de trap te hebben, treden bekleden met een antisliplaag, zorgen voor een trapleuning. Ook belangrijk is een zichtbaar onderscheid tussen de laatste trede en de vloer, want vaak denkt men al beneden te zijn terwijl men nog een trede moet. Goede verlichting is ook erg belangrijk. Veel mensen denken blindelings de weg te weten in hun eigen huis, maar de kans dat men dan toch struikelt over iets wat men op de grond heeft laten liggen is erg groot. Zorg voor gelijkmatige, niet verblindende verlichting en een lichtknopje bij het bed, zodat men niet in het donker hoeft op te staan.
De valpreventietraining bestaat uit een hindernisbaan, gelinkt aan het dagelijks leven die valgevaren met zich meebrengen. Als deelnemer leer je om valgevaarlijke situaties te herkennen en ontwikkelen van strategieën om met deze situaties om te gaan.
Valtraining kan ook bestaan uit het aanleren van technieken uit de judo om zo veilig mogelijk te leren vallen. Deze valtechnieken zijn gericht op verbeteren van de beweeglijkheid, balans en houding, waarbij een val wordt omgezet naar een rollende beweging. Echter wordt individueel gekeken wat mogelijk en haalbaar is met dikke en dunne matten.
Daarnaast wordt er informatie gegeven over schoeisel, veilige inrichting, hulpmiddelen etc.
Deze trainingen kunnen zowel individueel en bij voldoende animo in groepsverband gegeven worden.
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar wordt dit geheel/gedeeltelijk vergoed.
Fysiotherapie Dorst
bestaat uit een ervaren team van professionals en is gevestigd in het witte gebouw op de hoek van de Dennenlaan met de Mispelstraat in Dorst. Het team bestaat uit 4 fysiotherapeuten met allerlei specialisaties, waaronder een manueel therapeut i.o., een haptotherapeut, een cesartherapeut en een diëtist.