Vallen verleden tijd met
valpreventie
Vallen is een groot probleem bij ouderen, wat zowel mentaal als lichamelijk grote gevolgen kan hebben. Doordat mensen steeds ouder worden, zal het aantal valpartijen en daarmee het aantal botbreuken naar verwachting steeds meer toenemen. Daarom bieden wij een speciale valpreventie training aan.
Onze specialisten
Wat is valpreventie?
In deze training wordt gericht functioneel getraind op onder andere balans, loopvaardigheid en kracht.
Wat is het doel?
Door ouderen te helpen bij het verbeteren van onder andere de balans en loopvaardigheid wordt de kans op vallen aanzienlijk verkleind.
Wanneer is het nuttig?
- Als preventie voor ouderen in een verzorgingstehuis
- Bij ouderen die reeds een ongeluk hebben gehad
- Bij ouderen die nog zelfstandig wonen
Hoe werkt een valpreventie training?
De valpreventietraining bestaat uit een hindernisbaan, gelinkt aan het dagelijks leven die valgevaren met zich meebrengen. Als deelnemer leer je om valgevaarlijke situaties te herkennen en strategieën te ontwikkelen om met deze situaties om te gaan.
Daarnaast leren we ouderen ook diverse technieken uit judo om zo veilig mogelijk te leren vallen. Deze valtechnieken zijn gericht op het verbeteren van de beweeglijkheid, balans en houding, waarbij een val wordt omgezet naar een rollende beweging.
Er wordt per individueel gekeken wat mogelijk en haalbaar is met dikke en dunne matten.
Daarnaast wordt er informatie gegeven over schoeisel, veilige inrichting, hulpmiddelen etc. Deze trainingen kunnen zowel individueel en bij voldoende animo in groepsverband gegeven worden.
Afhankelijk van jouw zorgverzekeraar wordt dit geheel/gedeeltelijk vergoed.
Wat zijn de oorzaken van vallen bij ouderen?
- Te weinig lichaamsbeweging
Wanneer je ouder wordt, word je wat trager en stijver, maar dit betekent niet dat je beter minder kan gaan bewegen. Door te bewegen blijft je fit. Hierdoor kunt je langer activiteiten blijven ondernemen zonder hulp van anderen.
Bewegen is ook belangrijk om uw spieren sterk te houden. Met sterke spieren val je minder snel en blijft je gemakkelijker in balans wanneer je wel struikelt.
- Duizeligheid
Ook duizeligheid kan vallen als gevolg hebben. Mensen worden vaak duizelig of draaierig wanneer ze te snel opstaan van een stoel of bed. Doordat de bloeddruk zich niet snel genoeg aanpast tijdens het opstaan krijgen de hersenen even wat minder zuurstof, dit veroorzaakt die duizeligheid. Dit wordt ook wel orthostatische hypotensie genoemd.
- Medicatiegebruik
Er zijn geneesmiddelen die het valrisico aanzienlijk verhogen. Vooral kalmeer- en slaapmiddelen kunnen het valrisico verhogen. Het wordt vaak aangeraden om een andere oplossing te vinden voor de slaapproblemen in overleg met een dokter. Ook wordt er gekeken of alle medicijnen die iemand neemt op de correcte tijden ingenomen worden.
Klinkt dit alsof het voor jou interessant zou kunnen zijn? Maak gerust een eerste afspraak. Tijdens het eerste gesprek geven we je al iets mee waar je meteen mee verder kan.
Een ongeluk zit voor ouderen in een kleine hoek. Wat zijn de gevolgen?
Eén op de tien ouderen die valt, houdt daar een verwonding aan over; een gebroken heup bijvoorbeeld. Maar ook mensen die bang zijn om te vallen lopen een risico. Zij worden vaak steeds minder actief, wat kan leiden tot vereenzaming.
Zowel vallen als valangst kan dus grote gevolgen hebben voor de manier waarop je jouw dagelijks leven invult. Zelfstandig boodschappen doen, tuinieren of andere hobby’s uitvoeren, het zijn allemaal activiteiten die in het gedrang kunnen komen door vallen of valangst. Zijn de lichamelijke gevolgen ernstig, dan zal thuiszorg nodig zijn of misschien zelfs verhuizen naar een verzorgings- of verpleeghuis.
Klinkt dit alsof het voor jou interessant zou kunnen zijn? Maak gerust een eerste afspraak. Tijdens het eerste gesprek geven we je al iets mee waar je meteen mee verder kan.
Ons behandelingsproces stap voor stap
Hoe ziet een fysiobehandeling bij Fysiotherapie Dorst eruit?
- Veelgestelde vragen over valpreventie
Valpreventie is bedoeld voor iedereen met een verminderde mobiliteit, zicht, kracht of een combinatie van alle drie. Vaak wordt het aangeboden bij ouderen, waarbij de leeftijd behoorlijk uiteen kan lopen.
Tijdens de training gaan we aan de slag met een hindernisbaan, die gelinkt is aan het dagelijks leven. Zo leer je valgevaarlijke situaties te herkennen.
De hoeveelheid trainingen is afhankelijk van jouw fitheid. Hoe fitter je bent, hoe sneller je zelf aan de slag kan gaan.
Meer weten? Stel je vraag aan onze specialisten
Wij hebben de kennis in huis om al jouw vragen te beantwoorden. Vul onderstaand contactformulier in en dan komen wij zo snel mogelijk bij je terug.
Meteen een afspraak maken?
- Dat kan telefonisch of via de mail:
- info@fysiotherapiedorst.nl
- 0161-416140