Nieuwsbrief – Wat moet ik kiezen?!

December staat natuurlijk bekend om de feestdagen; gezelligheid, lekker eten en plezier. Daarentegen, zijn de laatste weken van het jaar voor ons als fysiotherapie praktijk ook spannend. Tijdens de laatste weken van het jaar maken verzekeraars namelijk hun behandeltarieven, premies en aanvullende verzekeringen voor het nieuwe jaar kenbaar.
Helaas merken we de laatste jaren op dat de stijgende premies en het afnemende aantal behandelingen in de aanvullende verzekering bij veel patiënten voor problemen zorgt. Mensen kunnen de zorgverzekering niet meer betalen of kunnen minder (fysiotherapeutische) zorg ontvangen voor een hoger maandbedrag!
Daarbij zien wij als fysiotherapeuten dat onze behandeltarieven al jarenlang niet is geïndexeerd door de zorgverzekeraars. Al met al, kunnen we wel spreken van een problematische situatie voor zowel u als onze praktijk.

Hieronder treft u de belangrijkste informatie rondom vergoedingen en verzekeren voor fysiotherapeutische zorg. Hopelijk geeft u iets meer richting om tot een goede keuze te komen voor uw verzekering van volgend jaar. Als u nog meer vragen heeft, stel ze dan gerust aan een van onze collega’s.

Hoeveel fysiotherapie heeft u nodig?

Dat is de belangrijkste beginvraag. Bepaal hoe groot de kans is dat u komend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen dan? Hoeveel zorg had u het afgelopen jaar nodig? Sport u veel dan biedt dat naast enorme voordelen ook een verhoogd blessurerisico. Ook als u vaak last hebt van spieren of gewrichten, is de fysiotherapeut misschien vaker nodig. Een ruime dekking kan in dat geval raadzaam zijn.

Check het aantal behandelingen

Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat wordt vergoed, overeenkomt met wat u nodig denkt te hebben.

PAS OP Kleine lettertjes

Sommige polissen beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging kom je niet voor verdere vergoeding in aanmerking. Het kan ook zijn dat u op basis van huidige gezondheidsproblemen wordt uitgesloten voor een bepaalde aanvullende verzekering (niet voor de basisverzekering, de zorgverzekeraar moet u aannemen voor de basisverzekering). Zorgverzekeraars zijn goed in de zogenaamde kleine lettertjes. Bestudeer deze goed alvorens over te stappen.

Misverstanden rondom ons praktijktarief

Er bestaan wat misverstanden over wanneer ons praktijktarief van toepassing is. Ons praktijktarief fysiotherapie betaalt u alleen als u niet of onvoldoende verzekerd bent voor fysiotherapie.

Dus stel u heeft 6 behandelingen in uw aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar, maar heeft 8 behandelingen nodig dan betaalt u voor die 2 behandelingen ons praktijktarief. De eerste 6 behandelingen worden direct gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Voor de andere 2 behandelingen ontvangt u een factuur (die factuur kunt u niet indienen bij uw zorgverzekeraar).

Ander voorbeeld: U heeft begin 2023 al 6 behandelingen fysiotherapie nodig gehad en bijvoorbeeld eind 2023 nog eens 4 behandelingen dan betaalt u voor die 4 behandelingen fysiotherapie ook ons praktijktarief. U ontvangt dus een factuur voor die 4 behandelingen.

Niet verzekeren voor fysiotherapie? Soms een slimme keuze!

U bent niet verplicht te verzekeren voor fysiotherapie. Het zit immers in uw aanvullende pakket, u kunt zelf kiezen. Het komt nogal eens voor dat mensen jaren een aanvullend pakket afsluiten, maar de fysiotherapeut nooit nodig hebben gehad. Gemiddeld betaalt u al snel € 180 op jaarbasis. Dat zijn per jaar gemiddeld 4 behandelingen fysiotherapie. Gemiddeld behandelen we 7-8 keer dus twee jaar geen aanvullende polis is dan een aantrekkelijkere optie. Een ander voordeel is dat de fysiotherapeut minder opgelegde administratietijd kwijt is, tijd die hij/zij in de behandeling kan stoppen.

Ons advies is overigens wel om jaarlijks geld te reserveren. Uiteindelijk gaat het erom wat u kunt en wilt missen; we kunnen in niemands huishoudboekje kijken.

Eigen risico en fysiotherapie

In ruim 80% van alle gevallen wordt fysiotherapie vanuit uw aanvullende pakket vergoed. Er geldt dan nooit een eigen risico. Bij fysiotherapie uit de basisverzekering betaalt u wel eerst een eigen risico. Wanneer fysiotherapie in de basisverzekering valt is nogal complex. Uiteraard kunt altijd uw fysiotherapeut vragen.

Verwijzing van arts niet nodig

Verwijzing van een arts of specialist is niet nodig. U kunt direct naar de fysiotherapeut!

Graag sluiten we deze nieuwsbrief af door iedereen een hele prettige kerst en een fijne jaarwisseling te wensen. We zien u graag weer in het nieuwe jaar!

Hartelijke groet,

Team Fysiotherapie Dorst

Haptotherapie

Fysiotherapie DorstFysiotherapie praktijk verzekeraars behandeltarieven, premies en aanvullende verzekeringen voor het nieuwe jaar kenbaar. bestaat uit een ervaren team van professionele fysiotherapeuten en is gevestigd in het witte gebouw op de hoek van de Dennenlaan met de Mispelstraat in Dorst. Onze specialisaties zijn o.a. haptotherapeut, manueel therapie, dry needlingpilatus core&more, echografie, shockwave therapie, bindweefselmassage en sportspreekuur. Onze cliënten komen o.a uit: Breda, Oosterhout, Tilburg, Dorst, Teteringen, Rijen, Gilze, Dongen, Bavel, Ulvenhout, Molenschot, Goirle, Etten-Leur, Hulten, Den Hout, Made, Alphen, Prinsenbeek, Oosteind, Chaam, Baarle-Nassau en Raamsdonksveer. Uiteraard is iedereen welkom!